
JAKOŚĆ KOŁOBRZESKIEJ KRANÓWKI
KOŁOBRZESKA KRANÓWKA ze względu na skład chemiczny jest tzw. wodą źródlaną a zawarte w niej związki wapnia i magnezu powodują iż należy do grupy tzw. wody twardej.
Wody źródlane są wodami nisko-zmineralizowanymi o zawartości składników mineralnych 200-500 mg/litr. Stosownie takiej właśnie wody bezpośrednio z kranu, jest zalecane przez dietetyków, ponieważ jest smaczna, neutralna a przede wszystkim bezpieczna i zdrowa.
To ta neutralność sprawia, że pomaga ona w wydobyciu smaku z innych produktów, przy czym sama pozostaje niewyczuwalną.
Co to jest twarda woda?
Termin „twarda woda” odnosi się do wody zawierającej rozpuszczone w niej naturalne minerały, których stężenie jest większe niż 60 miligramów na litr płynu. Są to głównie wapń i magnez, niekiedy też żelazo, mangan, stront i bar.
Twardość wody określa się na podstawie stężenia rozpuszczonych w niej kationów:
· miękka woda – 0 do 60 mg/l,
· umiarkowanie twarda woda – 61 do 120 mg/l.
· twarda woda – 121 do 180 mg/l,
· bardzo twarda woda – powyżej 180 mg/l.
Większość gospodarstw domowych na terenie Polski zaopatrywana jest w twardą lub bardzo twardą wodę. Jedynie mieszkańcy wybranych terenów podgórskich mają dostęp do wody miękkiej. Według norm przyjętych w naszym kraju ogólna twardość wody przeznaczonej do spożycia może zawierać się w przedziale 60-500 mg węglanu wapnia na litr i wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) taką twardość powinna wykazywać woda przeznaczona do picia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) potwierdza w swoich raportach, że miękka woda sprzyja miażdżycy i zawałom serca, a prowadzone badania statystyczne pokazują, że tam gdzie ludzie piją twardą wodę śmiertelność jest średnio 33% niższa niż w rejonach gdzie woda jest miękka.
Badania naukowe dowiodły, że twarda woda pitna:
1. Może przyczynić się do zapewnienia właściwego poziomu spożycia wapnia i magnezu, a tym samym pomóc utrzymać zdrowe kości i zęby.
2. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Duża ilość wapnia i magnezu stymuluje pracę serca – liczne badania sugerują istnienie korelacji między twardą wodą a niższą śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
3. Wspomaga układ trawienny. Wapń pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczów i żółci, dzięki czemu można zapobiec zaparciom i zapewnić lepsze trawienie. Magnez jest również przydatny w łagodzeniu skurczów żołądka i łagodzeniu biegunek.
4. Pomaga łagodzić objawy cukrzycy. Osoby z tą chorobą często doświadczają hipomagnezemii, mechanizmy regulujące produkcję insuliny są zależne od magnezu.
5. Wysoki poziom wapnia i magnezu stymuluje ludzki układ odpornościowy. Udowodniono, że może skutecznie chronić przed rakiem żołądka, okrężnicy, odbytnicy, trzustki, przełyku i jajnika.
Podczas gotowania wody wodorowęglany wapnia i magnezu przekształcają się w węglany, które to właśnie osadzają się na ściankach naczyń w postaci białego osadu zwanego kamieniem jakże często ocenianego przez nas konsumentów jako zanieczyszczenie np. armatury łazienkowej czy czajników.
Pamiętajmy!! Taka woda jest całkowicie bezpieczna.
Nie należy obawiać się picia twardej wody z kranu, a jedynie należy zabezpieczać przed skutkami jakie może powodować woda twarda, instalacje wodne i urządzenia.
Nasza woda podlega systematycznym kontrolom przez akredytowane laboratoria w zakresie jakości (zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi( Dz.U. z 2017r. poz. 2294)w oparciu o harmonogram pobrań próbek wody dostępny dla naszych odbiorców na stronie internetowej www.bip.mwik.kolobrzeg.pl, www.mwik.kolobrzeg.pl wraz za aktualnymi informacjami dot. naszej wody.
Otrzymywane na przestrzeni lat wyniki badań próbek wody KOŁOBRZESKIEJ KRANÓWKI, potwierdzają jej jakość i bardzo stabilny skład fizykochemiczny i mikrobiologiczny.
Mając tak wspaniałą wodę korzystajmy z jej walorów i bądźmy świadomymi osobami mającymi realny wpływ na ilość krążącego mikroplastiku stanowiącego bardzo poważne wyzwanie dla całego świata.